Tekonurmen asennusohjeet
Tekonurmen avulla maisemointi on helppoa ja pihastasi tulee viihtyisämpi, ja samalla voit luottaa tehneesi pitkäikäisen valinnan. Maahantuomamme tekonurmikot on suunniteltu ja valmistettu huomioiden luonnonnurmen parhaat puolet, mutta lisäksi ne ovat helppohoitoisia, pitkäikäisiä, aina vehreitä ja tietysti kestäviä. Vähäiselläkin ennakoivalla hoidolla voit nauttia tekonurmi pihastasi vuosia! Kaikilla tekonurmillamme on vähintään 7 vuoden UV-takuu. Kaikki tekonurmemme on valmistettu Euroopassa ja noudattavat kestävän kehityksen periaatetta.
Alta löydät kaikki tarvittavat tiedot, joita tarvitset asentaessasi tekonurmen itse. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Toivotamme Sinulle iloisia hetkiä laadukkaasta tekonurmestasi nauttien!
Tekonurmen asennussuunnitelma
Ensimmäinen askel tekonurmea hankittaessa on laskea tarvittavat neliöt ja määrittää asennuskohteen saumakohdat. Tämä voidaan tehdä toteuttamalla asennussuunnitelma.
Huomioitavaa:
- Asennettaessa tekonurmea yli neljän metrin levyisille alueille, varmista, että tekonurmikaistaleet asetetaan rinnakkain ja samansuuntaisesti. Tekonurmen kääntäminen aiheuttaa optisen värivaihtelun samaan tapaan kuin jalkapallokentillä televisiosta katsellessa.
- Laske vähintään 15 cm ylimääräistä sekä leveyteen että pituuteen kompensoidaksesi asennuksessa tapahtuvan leikkuuhävikin.
- Tekonurmen ruohonkorren tulee olla kallistuneena kohti pääasiallista katselupaikkaa, joka on yleensä terassi esim. takapihalla. Tekonurmen ruohonkorren kallistussuunta on rullassa aina pituussuuntainen, ei koskaan leveyssuuntainen.
- Tekonurmet toimitetaan kahden tai neljän metrin levyisissä rullissa.
- Tekonurmi painaa noin 3 kg/m2. Ota huomioon rullien pituudet (2 metrin tai 4 metrin rulla) ja tilauksen kokonaispaino.
- Varmista, että sinulla on riittävästi apuja tekonurmen vastaanottamiseen ja asentamiseen. Yleensä tekonurmen asennukseen ei riitä vain yksi henkilö, ja hommaan onkin hyvä varata mieluummin useammat apukädet.
Jos sinulla on tekonurmea useampi kuin yksi rulla, tarvitset tekonurmen saumanauhaa tai saumateippiä liittääksesi vuodat yhteen. Asennussuunnitelmasta voit helposti laskea tarvittavan määrän saumatarpeita. Huomioithan myös tarvittavan määrän tekonurmi saumaliimaa, mikäli teet liitoksen saumanauhalla. Meidän saumaliimoissa on merkittynä arvioitu menekki per. metri.
Tekonurmen pohjatyöt
Tekonurmen pohjatöiden perusvaatimukset voidaan rinnastaa pihalaattojen ja terassien asennusvaatimuksiin:
- Poista olemassa oleva nurmikko ja muu kasvillisuus sekä kaiva maa-aines pois noin 10-20 cm syvyyteen saakka ennen suodatinkankaan levittämistä.
- Levitä suodatinkangas tarkasti asennettavalle alueelle niin, että näkyvin ei jää yhtään paljasta maanpintaa.
- Suodatinkankaan päälle levitetään murskekerros, jonka tulisi olla paksuudeltaan n. 5-15cm. Suosittelemme pienirakeista kalliomursketta (KaM 0-11 mm)
- Murskekerros tasataan ja tiivistetään huolellisesti tärylätkällä. Suosittelemme vähintään 60kg maantiivistäjää. Murske olisi hyvä kastella ennen tärytystä parhaan lopputuloksen aikaan saamiseksi. Täryttimen voit kätevästi vuokrata esim. Ramirentiltä
- Poista isoimmat irtokivet valmiiksi tärytetyn murskekerroksen päältä.
- Huomioi mahdolliset kaadot ja salaojituksen.
- Levitä lopuksi hienojakoinen kivituhka koko alueelle (KaM 0-3mm). Kivituhkakerroksen paksuus tulisi olla 2-5cm. Tällä varmistetaan tasainen lopputulos.
Pohjatyöt ovat avainasemassa mahdollisimman kauniin, laadukkaan ja hyvin kuivuvan nurmikon asennuksessa. Parhaan lopputuloksen asennuksellesi saat, kun pohja on täysin tasainen. Älä koskaan asenna tekonurmea suoraan multa- tai savimaahan, vaan aina tukevalle, tasaiselle ja routimattomalle murskepohjalle.
Tekonurmi soveltuu erinomaisesti asennettavaksi myös koville pinnoille, kuten esimerkiksi parvekkeille ja bitumikatoille. Kovalle pinnalle asennettaessa alustalla on oltava asianmukainen vedenpoisto. Alustan on kuitenkin oltava täysin tasainen ja mahdollisesti tehtävät kaadot asianmukaiset.
Tekonurmikon reunustus
Parhaan näköinen lopputulos saadaan asentamalla tekonurmelle reunustus. Tässä tapauksessa tasoitettu murskepohja jätetään noin 2 cm reunan tason alapuolelle. Näin asennettaessa tekonurmen reuna on hyvin suojassa, ja visuaalisesti nurmikko näyttää huolellisesti viimeistellyltä. Tekonurmen reunan voi toteuttaa monenlaisilla materiaaleilla, esim. luonnonkivi, betoninen reunakivi, kestopuu, luonnonkasveja, istutuksia tai jotain muuta mikä pihallesi sopisi parhaiten.
Ennen tekonurmen asentamista
- Jos et asenna tekonurmea heti tai joudut siirtelemään tekonurmirullia, niin vältä niiden kovakouraista käsittelyä, taittamista tai ryppyyntymistä, koska se saattaa vaurioittaa tekonurmea.
- Pidä tekonurmi aina rullalla – älä koskaan taita sitä kaksinkerroin, edes hetkeksi
- Ennen tekonurmen leikkaamista oikeaan kokoon, varmista että toimitetut rullat ovat oikean kokoisia.
- Varmista että pohjatyöt on tehty huolellisesti.
- Tekonurmen ihanteellinen asennuslämpötila on 10°C ja 25°C asteen välillä. (Kuumana kesäpäivänä suosittelemme rullan levittämistä, leikkaamista karkeasti oikeaan kokoon ja että tekonurmimaton tulee antaa asettua päivän ajan ennen asennusta. Kuumissa olosuhteissa tekonurmimatto voi venyä, ja antamalla matolle aikaa asettua vältetään leikkausvirheet.)
- Suorita asennus kuivana päivänä, jotta saumat saavat kuivua rauhassa.
- Saumojen huolellisesta kiinnittymisestä on huolehdittava kävelemällä niiden päällä. Voit katsoa valmiiksi sopivia painoja juuri liimatun sauman päälle. Raskaampaa liikkumista tekonurmen päällä on suositeltava välttää ensimmäisten 24 tunnin aikana, jotta saumat kiinnittyvät parhaalla mahdollisella tavalla.
- Tekonurmen asentamiseen tarvitset vain rullamitan ja terävän mattopuukon tai tarkoitukseen suunnitellut tekonurmileikkurin.
Joustoalusta tekonurmelle?
Joustoalustaa käytetään usein esimerkiksi leikkivälineiden alla ns. putoamisalustana. Joustoalusta, toiselta nimeltään turva-alusta on tekonurmen alle asennettava pintakuvioitu ja pohjauritettu alusta, jonka läpi vesi pääsee virtaamaan. Sadevesi ei lammikoidu tekonurmen päälle, vaan pitää tekonurmen pinnan kuivana kosteallakin kelillä. Synteettisten joustoalustojen etuja ovat pitkäikäisyys ja helppohoitoisuus. Meiltä löytyy laaja valikoima erilaisia turva- ja joustoalustoja. Autamme mielellämme löytämään parhaan turva-alusta ratkaisun juuri omiin tarpeisiisi.
Tekonurmen asentaminen
1. Turva-alusta tekonurmelle (valinnainen)
Voit valita tekonurmen alle jousto- tai turva-alustan, mikäli pihallasi on esimerkiksi kiipeilytelineitä tai vastaavia paikkoja joista voi pudota. Jouston alapuolinen kivituhkakerros tulee tasata korkoon siten, että se mahdollistaa lopullisen tekonurmen asennuspinnan olevan mahdollisimman tasainen ja yhteneväinen muun pihan kanssa. Valikoimissamme on useita eri paksuisia turva-alustoja. Putoamiskorkeus määrittelee tarvittavan turva-alustalevyn paksuuden.
2. Tekonurmirullan levittäminen ja leikkaaminen
Avaa tekonurmirullat auki asennuspaikalla. Anna tekonurmen asettua paikallaan tunti tai pari ennen lopullista asentamista. Limitä tekonurmivuodat toistensa kanssa saumakohdistaan noin 10 cm. Tässä kohdassa on hyvä varmistua, että tekonurmen ruohonkorret kääntyvät varmasti samaan suuntaan kaikissa vierekkäin asennetuissa tekonurmirullissa. Jätä tekonurmen ulkoreunoillekin noin 10cm ylimääräistä. Leikkaa ulkoreunat vasta sen jälkeen, kun kaikki saumat on liitetty toisiinsa. Tämä helpottaa saumoittamista, kun ei tarvitse huolehtia riittääkö ulkoreunalla mattoa, ja näin vältyt raoilta saumoissa. Leikkaa vasta lopuksi pois ylimääräinen tekonurmi ulkoreunoilta.
Tekonurmea voidaan leikata miltei mihin tahansa haluttuun muotoon, mutta pinnan muodot määrittävät asentamisen haastavuuden. Erilaiset esineet ja esteet – kuten kukkapenkit, puut, kivet jne – reunoilla ja keskellä tekevät asentamisesta aina haastavampaa. On hyvä varmistaa, että tekonurmi lepää tasaisesti ja ettei se ole liian tiukalla ennen saumojen liimaamista.
Tekonurmimatto tulee aina leikata sen alapinnalta. Näin vältät nurmikuitujen vaurioitumisen. Alapinnalla näkyvät kuitulinjat ovat myös hyvä visuaalinen apu suorien linjojen leikkaamiseen.
3. Tekonurmen saumojen leikkaaminen
Leikkaa terävällä mattopuukolla tai tarkoitukseen suunnitellulla tekonurmileikkurilla nurmimaton reunasta kaistale pois – ensimmäisen ja toisen tekonurmi kuiturivin väli on hyvä kohta leikata. Rulla on 4 metriä leveä, joten mattoa riittää kyllä.
Varmista, että kahden tekonurmimaton reunat asettuvat mahdollisimman lähelle toisiaan, mutta huomioi että ne eivät saa limittyä päällekäin. Tämä vaihe on tehtävä erittäin tarkasti, jotta saumasta tulee mahdollisimman huomaamaton. Tarkastele saumaa useista eri kulmista, ennen kuin liimaat nurmimatot saumanauhaan.
4. Tekonurmen saumojen liimaus
Kun tekonurmimattojen saumat näyttävät visuaalisesti valmiilta ja ne istuvat täydellisesti, niin vuodat voidaan kiinnittää toisiinsa. Molempien tekonurmikaistaleiden reunat käännetään auki. Tekonurmen saumanauha avataan rullasta sauman keskikohtaan ja levitetään tarvittava määrä tekonurmen saumaliimaa. Tekonurmen liiman levitykseen voit käyttää normaalia liimalastaa. Tämän jälkeen käännetään tekonurmikaistaleiden reunat saumanauhan päälle. Painele tekonurmi huolellisesti kiinni saumanauhaan kävelemällä sauman kohdalla useasti, jotta liima ja saumanauha varmasti kiinnittyy hyvin tekonurmeen. Lopuksi kannattaa asetella painavia esineitä sauman kohtaan kiinnityksen varmistamiseksi. Käytetystä liimasta riippuen saumaliima on kuivunut muutamasta tunnista aina yhteen vuorokauteen.
Saumaus voidaan tehdä myös helposti itsestään kiinnittyvällä tekonurmen saumateipillä. Tekonurmikaistaleiden reunat käännetään auki sauman kohdalta, ja rullataan saumateippiä alustaan keskisauman kohdalle. Leikkaa teippi samanpituiseksi kuin tekonurmikaistaleet ja poista teipin ohut suojakalvo. Tämän jälkeen kiinnitä tekonurmikaistaleet saumateippiin ja huolehdi että ne kiinnittyvät teippiin kummaltakin puolelta saman verran ja että saumaan ei muodostu rakoja tai päällekkäin limittymistä. Painele saumaa kävelemällä sen päällä. Sauma kiinnittyy välittömästi, joten älä yritä avata saumoja tarkistaaksesi, joko saumauksen liima olisi tarttunut.
Huomaa, että saumanauhan tai teipin sekä tekonurmen taustan on oltava kuivat. Älä koskaan tee liitoksia sateessa. Sekä liiman että teipin kiinnityskyky heikkenee alle 10°C asteessa, joten asenna tekonurmi aina kuivalla ja lämpimällä säällä.
5. Viimeistely ja muut huomioitavat seikat
Tekonurmi voidaan myös asentaa ilman lisäkiinnitystä tasaiselle maalle. Asennettaessa tekonurmea, jolle on suunniteltu kovaa käyttöä kuten lasten leikkipaikalle, suosittelemme aina lisäämään tekonurmelle ohuen kerroksen täytehiekkaa. Täytehiekkaa tulee lisätä 3-8 kg/m², riippuen valitusta tekonurmesta. Käytettävän hiekan tulee olla pyöreäreunaista ja sitä löytyy rautakaupoista. Parhaiten täyteaineeksi soveltuu markkinoilta saatavissa oleva vaalea kvartsihiekka mahdollisimman pienellä raekoolla. Täytehiekka pidentää tekonurmen käyttöikää lisäten myös sen painoa ja pitäen tekonurmen paremmin paikallaan. Hiekka ei jää näkyviin, sillä se jää ruohonkorsien juureen tukemaan niiden pystyssä pysymistä. Hiekka voidaan lisätä milloin tahansa asennuksen jälkeen.
Jos haluat kiinnittää nurmikon paikoilleen, voit käyttää tekonurmimaton reunoilla tekonurmen kiinnitysankkureita. Tekonurmen läpi painettavat kiinnitysankkurit soveltuvat tarkoitukseen parhaiten. Tekonurmen kiinnitysankkureita kannattaa käyttää myös kaltevilla pinnoilla, kuten esimerkiksi rinteissä. Asfaltilla voi käyttää pitkiä 5-6 tuuman nauloja ja niiden tyvessä pienireikäisiä prikkoja. Muille koville pinnoille, esim betonilattialle asennettaessa kiinnitystä ei yleensä tarvita.
Voit päättää tekonurmen reunan myös suoraan maata vasten, rajaten sen esim kukkapenkkiin. Tässä tapauksessa tekonurmi vaatii kuitenkin ylimääräistä huoltoa, ja on varmistettava, että maata tai multaa ei pääse tekonurmelle. Suositeltavinta on kuitenkin käyttää tekonurmelle tyylikästä reunustusta.
Aivan lopuksi, harjaa tekonurmen ruohonkorret ylös harjaamalla. Harjaamisen voi hoitaa esimerkiksi tavallisella katuharjalla ja isommalla pihalla voit hankkia kevyen harjakoneen. Voit kysyä harjakonetta lähimmältä työkoneita ja työkaluja vuokraavalta yritykseltä.
Tekonurmen käyttö ja huolto
Tekonurmesi kauniin ja luonnollisen ulkonäön ylläpitämiseksi on hyvä poistaa nurmelta säännöllisesti orgaaninen jäte, kuten puiden lehdet, oksat ja kasvien siemenet. Jos näitä luonnon orgaanisia jätteitä ei poisteta, ne maatuvat ja johtavat sammaleen ja rikkaruohojen kasvuun.
Lehtien poistaminen
Puiden lehdet ja muut roskat voidaan poistaa tekonurmelta käyttäen tavallista lehtipuhallinta. Ennakoivan huollon tarve riippuu ympäröivästä ympäristöstä ja nurmikkosi käytöstä.
Painavat esineet
Jos asetat tekonurmellesi painavan esineen, esimerkiksi trampoliinin, lasten uima-altaan tai ulkoporealtaan, tekonurmen kuidut litistyvät. Painavan esineen poistamisen jälkeen, voit harjata kuidut takaisin ylös tavallisella katuharjalla saadaksesi nurmikkosi takaisin alkuperäiseen loistoonsa. On hyvä huomioida, että pidemmän ajan kuluessa on mahdollista, että painauma jää näkyviin. Muista aina harjata tekonurmeasi luonnollisen kuitusuunnan vastaisesti.
Talvi
Talviolosuhteet eivät tuota ongelmia tekonurmelle, sillä se ei vahingoitu pakkasesta eikä mene rikki käytettäessä kylmässä säässä. On hyvä kuitenkin huomioida, että jos lumi tamppaantuu tekonurmelle ja siihen muodostuu jääkerros, sitä ei pidä yrittää poistaa mekaanisesti, sillä se voi vaurioittaa kuituja. Jään täytyy sulaa luonnollisesti.
Tuli ja kuumat esineet
Vältä aina tulta ja kuumia esineitä, kuten grillihiilien, tupakan tumppien jne koskettamasta tekonurmeasi suoraan, koska kuumuus sulattaa ja vaurioittaa tekonurmen pintaa. Korjaaminen on mahdollista, mutta täysin uudenveroiseksi nurmea ei enää saa.
Rikkakasvien torjunta
Rikkakasvien poistaminen on helppoa harjaamalla tai haravoimalla nurmi. Rikkakasvit on syytä poistaa ennen kuin ne juurtuvat. Suosittelemme huolehtimaan tekonurmen riittävästä puhdistamisesta.
Levää, sammalta ja rikkaruohoja voidaan poistaa niihin tarkoitetuilla ympäristöystävällisillä tuotteilla. Näiden tuotteiden käyttöohjeita noudattaessa ne eivät aiheuta vahinkoa tekonurmelle. Liiallinen rikkakasvusto tekonurmella, saattaa aiheuttaa takuun raukeamisen.
Tekonurmen takuu
Normaalissa käytössä tekonurmikollasi on todella pitkä käyttöikä. UV-kestävyydelle annamme seitsemän vuoden takuun. Tämän takuun yhteydessä tekonurmen katsotaan säilyttäneen kestävyytensä, jos kuitujen vetolujuus ei ole vähentynyt yli viisikymmentä prosenttia alkuperäisestä.
Tätä takuuta ei sovelleta:
1) jos tekonurmea on käytetty muuhun tarkoitukseen kuin tavanomaiseen maan peittoon pihalla tai puutarhassa,
2) jos vaurioita on tapahtunut virheellisestä käsittelystä, asennuksesta tai korjauksista tai näiden seurauksena, tai
3) kun mahdolliset viat tai vauriot aiheutuvat:
- tulipalosta, repeämästä, onnettomuudesta, ilkivallasta, huolimattomuudesta tai käyttövirheestä
- muun kuin tekonurmelle suositellun täytehiekan käytöstä
- tekonurmen käytöstä muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on suunniteltu ja asennettu
- virheellisten puhdistusmenetelmien tai voimakkaiden puhdistusaineiden, torjunta-aineiden ja hyönteismyrkkyjen käytöstä
- altistumisesta yli 75 °C lämpötiloille
- tekonurmen asianmukaisen kunnossapidon, suojauksen tai korjauksen laiminlyönnistä
Tekonurmi on aina altis normaalille kulumiselle. Normaali kuluminen ei ole valmistusvirhe, eikä sitä korvata tämän takuun puitteissa. Yllä mainittujen tekijöiden lisäksi kuluminen riippuu muun muassa tekonurmen käytön määrästä. Lämpötilan, kylmyyden ja UV-säteilyn vaikutuksesta tekonurmi altistuu vähäiselle laajenemiselle ja kutistumiselle. Tähän vaikuttaa se, mille asustalle tekonurmi on asennettu. Laajenemis- ja/tai kutistumisprosentin ollessa 1%, on se sille määritettyjen raja-arvojen sisällä.
Huomaa, että takuulla on ikävähennyskerroin. Säilytä kuitti voidaksesi vedota takuuseen ja todistaa, milloin tekonurmesi on toimitettu. Expomatto ei vastaa asennuksesta eikä mahdollisen jälleenmyyjän tai asennusliikkeen antamista lisätakuuehdoista.