Tekstiililaatta asennusohje


Tekstiililaatat tulee asentaa oikein ja huolellisesti. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi noudata näitä ohjeita tarkasti.

Tekstiililaattojen säilytys ja asennustyön valmistelu

Täydellä lavalla on 200 m²/40 laatikkoa, pakkauskoko on 5 m². Pakkaukset siirretään asennustilaan vähintään 24 tuntia ennen asennuksen aloittamista. Tekstiililaatta pakkaukset tulee säilyttää suoralla ja tasaisella alustalla. Pakkaukset tulee avata joko sivulta tai päältä, jotta tekstiililaattojen kosteus ja lämpötila voivat tasaantua asennustilan olosuhteisiin ennen niiden asentamista.

Tekstiililaattojen malli, väri ja valmistuserä on merkitty jokaiseen pakkaukseen. Tekstiililaattojen pohjaan on merkitty nuoli, joka osoittaa tekstiililaatan asennussuunnan. Tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi on tärkeää, että yhdessä tilassa käytetään vain yhden valmistuserän tuotetta. Tarkista tuote ja valmistuserä aina ennen laattojen asentamista.

Tekstiililaattojen asennusalustan tulee olla luja, puhdas, kuiva ja tasainen. Aluslattian tulee olla tehty voimassa olevien määräysten mukaisesti. Kiinnitystä heikentävät maali- ja öljytahrat, lakka sekä pöly poistetaan. Kaikki jäämät aiemmista lattianpäällysteistä tulee poistaa. Asennusalustan lämpötilan on oltava 10°C – 25°C ja kosteuspitoisuus (CM) ei saa ylittää 5%

Lattian pintalämpötila ei saa ylittää +28° C. Lämmitys on otettava pois päältä 24 tuntia ennen tekstiililaatan asennusta. 48 tuntia asennuksen jälkeen voidaan lattialämmitys kytkeä takaisin päälle siten, että lämpötilaa nostetaan asteittain korkeintaan 5°C vuorokaudessa.

Tekstiililaatan asentaminen

Suunnittele asennus huolellisesti, asennus aloitetaan aina huoneen keskeltä, ei koskaan seinän vierestä. Tarvittaessa aloituskohtaa hieman siirretään, ettei tilan reunoille jää kapeita suikaleita, on suositeltavaa ettei reunoille jää alle puolen laatan kokoisia tekstiililaattoja. Toimistotiloissa on suositeltavaa aloittaa käytävistä ja edetä siitä huoneisiin. Tekstiililaatat on valmistettu niin, että ne voidaan asentaa yksitellen.

Huomioitavaa:

  • Tekstiililaattojen asennukseen suosittelemme käytettäväksi heikkoliimaista mattoteippiä sileille asennuspinnoille ja vahvaliimaista mattoteippiä epätasaisemmille pinnoille esim. raakabetonille. Voit halutessasi käyttää myös tarkoitukseen soveltuvaa, yleisesti rautakaupoista saatavaa teippiliimaa.
  • Laattojen leikkaamiseen riittää tavallinen mattoveitsi tai katkoteräveitsi. Laatat leikataan taustapuolelta. itseleikattu pinta asetetaan aina seinää vasten, tehdasleikatut reunat toisiaan vasten. Huom; kaikki leikatut päätelaatat tulee asentaa tiiviisti seinää vasten.
  • Tekstiililaatat tulee asentaa tiukasti reuna reunaa vastaan, laattojen alustat tiiviisti puskusaumaan, mutta nukkaan ei saa syntyä jännitteitä. Jos laatat painetaan toisiinsa liian lujaa voi niistä tulla epätasaisia ja reunat voivat taipua käytössä.
  • Tekstiililaatan taustassa oleva nuoli osoittaa nukan suunnan ja sitä tulee käyttää apuna laattaa asennettaessa. Tekstiililaatat voidaan asentaa usealla eri tavalla.
  • Viallista tuotetta ei tule asentaa, asentamalla tuotteen asentaja hyväksyy sen. Mikäli on syytä epäillä tuote-, väri- tms. virhettä, tulee asennus keskeyttää välittömästi ja olla meihin yhteydessä.
Tekstiililaattojen asennus aloitetaan aina huoneen keskeltä,
ei koskaan seinän vierestä. Merkitse tarvittavat apuviivat lattiaan.

Tekstiililaatan ladonta ja nukan suunta.

Tekstiililaattojen pohjaan on merkattu nukan suuntaa osoittava nuoli, joka tulee ottaa huomioon asennuksessa. Tekstiililaattojen erilaisia ladontakuvioita: yhdensuuntainen, shakkikuvio tai tiililadonta. Tekstiililaatan pohjassa oleva nuoli osoittaa nukan suunnan. Tekstiililaatat voidaan asentaa usealla eri tavalla:

Tekstiililaatalla voit luoda kuvion käyttämällä hyödyksi nukan eri suuntia tai vaihtoehtoisesti sijoittaa samaan tilaan eri värisiä laattoja. 

Tekstiililaatan hoito-ohje

Tekstiililattian oikea hoito ei ainoastaan pidennä päällysteen elinkaarta, vaan auttaa myös säilyttämään tyydyttävän ulkonäön ja mukavuuden työympäristössä.

Tekstiililaatan imurointi

Säännöllinen imurointi on tärkeää lattian ylläpidossa, se pitää tekstiililaatat hyvässä kunnossa sekä vähentää niiden pesun tarvetta. Imuroinnin tiheys tulee suunnitella tilan kulutuksen mukaan. Kovan kulutuksen alueilla päivittäinen imurointi on suositeltavaa ja pienemmän kulutuksen alueet voidaan imuroida vähintään kerran viikossa.

Tahranpoisto tekstiililaatalta

Tahra kannattaa poistaa mahdollisimman nopeasti sen ilmestyttyä.

Kostean tahran, kuten kahviläikän poisto, aloitetaan imeyttämällä ensin enin neste siivous- tai paperipyyhkeeseen. Suihkuta tekstiililaatalle suunniteltua tahranpoistoainetta tahraan tai pyyhkeeseen, ja hankaa tahrakohtaa puhtaaksi. Mikäli tuoreita tahroja on useita tai tahrat ovat laaja-alaisia, voidaan pyyhkeen sijaan myös ajaa tahriintunut alue vesitäyttöisellä märkä/kuiva-imurilla.

Purukumin poisto tekstiililattiasta onnistuu esimerkiksi kylmäsprayn avulla. Suihkuta kylmäspraytä suoraan purukumiin. Tämän jälkeen irrota jäätynyt purukumi välittömästi raaputtamalla. Lopputuloksen voit viimeistellä pölynimurilla.

Vältä hankaamasta voimakkaasti koska tämä voi vahingoittaa nukkaa ja saattaa muodostaa vaaleampia alueita tekstiililaatan pintaan.

Tekstiililaattojen takuu

Maahantuomillamme tekstiililaatoilla on 5 vuoden takuu koskien materiaali- ja valmistusvirheitä.

Kaikki tekstiililaatat tulee huolellisesti tarkastaa vahinkojen tai virheiden varalta ennen niiden asentamista. Emme vastaa tekstiililaattojen vaihto- tai korjauskustannuksista, jos vahingoittunut tai viallinen tekstiililaatta on asennettu, vaikka em. epäkohta on ollut selvästi todettavissa ennen asentamista.

Älä asenna tekstiililaattaa, jossa on näkyviä vikoja! Tuote on tarkastettava ja hyväksyttävä asennettaessa. Emme ole vastuussa virheellisestä asennuksesta, epänormaalista käytöstä tai hoidosta johtuvista vaurioista.

Asennuksesta ylijääneet tekstiililaatat kannattaa säästää mahdollisia korjaustöitä varten. Voit kätevästi vaihtaa vaurioituneen tekstiillilaatan uuteen ja käyttämättömään käden käänteessä.